Krämig potatisgratäng

Till en form (10 personer). Ugn: 240°
 
2 kg potatis
5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
1 msk salt
vitpeppar, örtsalt
50 g margarin
 
Skala potatisen och skär den i skivor.
 
Lägg den i en stor kastrull med mjölk, grädde, salt, vitpeppar och örtsalt.
 
Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.
 
Smöra en ungsform (ungefär 37x30 cm). Häll ner potatiskoket i den.
 
Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg.
 
Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
 
Servera t.ex sallad, skinka/vegetariska schnitzlar till. 
 
Jag har anpassat receptet efter mitt eget tycke och smak.
 
 
Smaklig måltid!