30-år har snart gått...

Året var 1984 och jag var 10. Du var 31-år och två månader. Jag minns det som igår och ändå är tiden före och efter som i ett töcken... 
 
Det jag minns är känslan när du ringde på julaftonen hem till mormor och morfar. Jag var besviken på dig för nånting, vad vet jag inte, men tog ändå luren och pratade några ord med dig. 
 
Jag kommer dock inte ihåg vårat samtal och tro mig jag har verkligen försökt att göra det. Men jag minns ingenting av vad vi pratade om. 
 
Jag firade julen med morsan, mormor,morfar, mostrar och kusiner som vanligt. 
 
På juldagen kom din familj och berättade att dom hade något tråkigt att tala om för mig. 
 
Min moster Sussi har i efterhand berättat att jag hade tydligen frågat om det var dig det gällde. Om du var död?
 
Så nånting hade jag nog känt på mig den där julaftonskvällen 1984 eller om du sa nånting som fick mig att förstå..
 
Det är det ingen som vet, inte ens jag. 
 
Det enda jag vet är att mitt liv förändrades för alltid. Du som var 31-år och två månader var min pappa. En pappa som dock inte alltid hade varit närvarande. 
 
En pappa som hade gjort mig besviken så många gånger men som ändå var min pappa. 
 
Du har fortsatt att göra mig besviken även efter din död. Det är svårt för ett barn att förstå varför ens förälder väljer att ta sitt liv. 
 
Ett barn är ganska egoistiskt och lever i nuet. Så ja, tyvärr så har jag alltid haft svårt att förstå ditt val. I vuxen ålder har jag ändå respekterat det och ändå försökt att förstå ditt val.
 
Men ibland kommer mitt lilla barnego in och vill ha tillbaka dig. Vem vet, vi kanske hade haft en bättre kontakt som vuxna. 
 
Men nu är det som det är. Tårarna kommer ibland av saknad, särskilt den här tiden. Julen är inte bara glädje, en mysig högtid. För mig har den också varit en sorg. 
 
Sorgen att du valde den här tiden av alla dagar på ett år, julhelgen.. Att jag förlorade dig min älskade pappa som jag trots besvikelser älskade.
 
Men jag har ju också förstått att du inte mådde bra vilket också är tragiskt att människor mår sämre under såna här tider.
 
Jag har ändå haft lyckan att haft en familj att fira mina julaftnar med. Visst har det varit nubbe till maten och lite alkohol till den som velat ha men det har alltid varit under städade förhållanden.
 
Själv har jag dock aldrig någonsin druckit på julen och gör det aldrig. För mig känns det bara så fel att göra det. Det finns andra dagar på ett år att dricka om man vill det. 
 
På julen ska man umgås, äta lite gott och vara glada. :D 
 
Min önskan i år är att folk ska få må bra och göra sånt dom mår bra av nu så här i juletid. Sköt om er! ♥